Tourism Malaysia

Tourism Malaysia anjur Program Jerayawara di Sarawak

Tourism Malaysia sarawak jerayawara

Tourism Malaysia hari ini menganjurkan program jerayawara antara penggiat industri dari Wilayah Timur dan Sarawak bagi merancakkan lagi aktiviti pelancongan domestik serta mempromosikan pakej-pakej pelancongan dan produk yang menarik dan terkini.

Program ini bertujuan menarik minat pelancong dari Sarawak untuk melancong ke negeri-negeri di Wilayah Timur seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan menerusi penganjuran sesi perniagaan ke perniagaan (B2B) yang dihadiri oleh penggiat industri dan pengendali pelancongan.

Penganjuran kali ini merupakan timbal balas kepada program Jerayawara ‘Jom Ke Sarawak’ siri pertama yang telah berlangsung di Wilayah Timur iaitu Kota Bharu, Kelantan dan juga Wilayah Utara di Pulau Pinang pada bulan Mei lalu.

Program yang berlangsung di Hotel Pullman, Kuching itu disempurnakan oleh Encik Iskandar Mirza Mohd Yusof, Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan) Tourism Malaysia dan turut dihadiri oleh Pengurus Besar Tourism Pahang, Encik Kamaruddin Ibrahim; Puan Zuraini Abdul Ghani, Pengarah Tourism Malaysia Wilayah Timur; dan Puan Nurul Mardiana Abdul Alim, Penolong Pengarah Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu.

Encik Iskandar Mirza berkata, penganjuran program ini merupakan platform terbaik untuk penggiat industri pelancongan dari Pantai Timur menjalinkan kerjasama dan mengadakan perbincangan perniagaan bersama pemain industri pelancongan di Sarawak.

“Program ini adalah salah satu usaha bagi merancakkan kembali aktiviti-aktiviti pelancongan Pantai Timur serta mempromosikan negeri-negeri di Pantai Timur sebagai salah satu destinasi pilihan kepada pelancong domestik di Sarawak,” katanya.

“Dengan adanya penerbangan terus dua hala antara Kota Bharu dan Kuching sebanyak 3 kali seminggu, ia bukan sahaja memudahkan perjalanan ke Kelantan, malah pakej-pakej pelancongan ini juga dapat dibangunkan dengan lebih mudah meliputi negeri Pahang dan Terengganu,” katanya.

Related Articles